streda 26. septembra 2012

Nový experimentálny mód SIM31/63

Tento september bol uvoľnený do skúšobnej prevádzky nový freeware experimentálny dekódovací/kódovací PSK program pod označením SIM-PSK. Autorom programu je SWL z Tuniska Nizar Ben Rejeb. Súčasťou jeho tímu je aj skupina belgických rádioamatérov.

Program beží v prostredí OS Windows a okrem klasických módov PSK31/63 ponúka aj nový mód označený ako SIM31/63. SIM31/63 používa dvojstavovú fázovú moduláciu (BPSK) rovnako ako módy PSK31/63 avšak hlavný rozdiel je v rozdielnom kódovaní bitového toku. Názov módu je odvodený zo slov STRUCTURED INTEGRATED MODE BPSK31/63. Podľa autora sa uvedeným spôsobom kódovania sa dosiahne lepšia odolnosť voči QRN, QRM a QSB ako v prípade PSK31.

Na prvé „počutie“ a “pohľad” sa SIM31/63 signál javí ako PSK31/63. Z toho sa pre jednoznačné rozpoznanie tohto módu vyšle krátka CW správa „SIM“ na začiatku každej relácie. Túto identifikáciu je počas QSO možné vypnúť. Je to užitočné najmä pri volaní CQ pretože MixW, DM780 a iné programy si s týmto druhom vysielania neporadia.

V samotnom terminálovom programe je preddefinovaných veľké množstvo krátkych textov pre rôzne varianty QSO. Zaujímavou vlastnosťou, ktorá významne urýchli priebeh spojenia je prenos významu štandardných fráz v „komprimovanej podobe“.
Moje prvé úspešné QSO v tomto móde som nadviazal s OM Michele,  F1ABL 25.septembra v pásme 20m na 14073 kHz.

image


Uvedený program je k dispozícii na stránkach Danyho, ON4NB
http://www.on4nb.be/sim31.htm

Dokumentácia k programu vo formáte PDF bude čoskoro tiež k dispozícii.
 
Nizar vydáva aktualizácie takmer každý deň. K 26.9 je k dispozícii verzia v4242.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára