sobota 7. januára 2012

Moje prvé skúsenosti s novou prevádzkou OPERA

V podstate ide kódovanú pomalú telegrafiu,  s využitím princípov komunikácie slabými signálmi (Weak Signal Communication)  vhodným kódovaním jednotlivých znakov. Sluchom ani vizuálne nie možné odchytať vyslané znaky. Oproti veľmi pomalým QRSS CW módom, kde napríklad v rámci QRSS 60 trvá odvysielanie vlastného volacieho znaku stanice  „G4WGT“ 54 minút  je OPERA (OP) rýchlejšia. Zatiaľ je predurčená pre použitie v pásme dlhých vĺn. Prekaždé pásmo (136 a 500 kHz) je prednastavený iný vysielací režim (mód). V pásme  136 kHz  je doba prenosu len 8 (OP8) alebo 31 minút (OP31). V pásme 500 kHz prenos trvá 2(OP2) alebo 15 minút (OP15). Módy sa teda media automaticky v závislosti na pracovnej frekvencii.


Prvé prenosové skúšky uskutočnili G0NDB a G4WGT v pásme 500 kHz. Neskôr sa do testovania zapojil aj Gus SM6BHZ, ktorý uskutočnil úspešné vysielanie v pásme 136 kHz v móde OP65.
Neskôr Gary G4WGT preklenul Atlantik v pásme 137 kHz (VLF). Jeho efektívny vyžiarený výkon nebol väčší ako 250 mW. Jeho signál úspešne dekódoval Joe VO1NA 6x po sebe v časovom intervale 2 hodín počnúc 21:43 UTC.
Ako som už spomenul ide o kódovanú telegrafiu, kde je volací znak zakódovaný (použitím DSP algoritmov) do postupnosti 225 bitov („bodiek a čiarok“ s variabilnou dĺžkou), v torých rytme sa kľúčuje vysielač. Obrázok znázorňuje zakódovanú podobu volacieho znaku.



Takto vytvorený kód je možné napáliť do jednoúčelového PIC kľúčovacieho obvodu a vytvoriť tým nízkonákladový riadiaci obvod QRPP rádiomajákuv móde OPERA 2 / 8 / 15 / 31.

Sonogram takto zakódovaného CW vysielania vyzerá takto:





Vzhľadom k tomu, že na mojom QTH nemám vhodnú anténu pre VLF pásmo zo zvedavosti som pripojil CP6 vertikál, ktorej celková dĺžka je cca 4.6m. Dekódovať sa mi podarilo signál staníc SM6BHZ (137 kHz) a neskôr aj PA0A (500 kHz). ˇuroveň ich signálov sa menila v rozmedzí od -30 dB do -20 dB.
V nedeľu sa viacero staníc (najmä z USA, G, PA) sa zapojilo do testovania v pásme 30m na frekvencii 10135 kHz. Vzhľadom k tomu, že jednotlivé módy sa automaticky menia v závislosti od pracovnej frekvencie,  je nutné odpojiť ovládanie TRX (CAT) a ponechať len možnosť spínania PTT. V opačnom prípade sa prednastavý režim OP1. Samozrejme obslužný program je stále vo vývoji a momentálne sa vychytávajú jeho "muchy".... Obrázok znázorňuje podvečernú aktivitu na frekvencii 10315 kHz. V ľavom okne sú volacie znaky tých staníc, ktorých volacie znaky som úspešne dekódoval. V pravom okne sú tzv. "spoty" všetkých staníc v móde OPERA s inernetovým pripojením. Červenou farbou sú zobrazené správy o počuteľnosti vlastnej stanice.

V tejto etape experimentov sa v žiadnom prípade nejedná o mód podporujúci obojstranné spojenie (QSO). Skôr ide jednotónovú prevádzku pre účel monitorovania podmienok šírenia rádiových vĺn s využitím extrémne malých výkonov.
Viac informácií  o tejto prevádzke možno nájsť TU

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára